15 Metode pentru a scăpa de stresul unei prezentări

Știai că stresul e contagios? Mai știai că atunci când susții o prezentare și nu reușești să iți controlezi nivelul de stres vei transmite acest stres și audienței? Acest lucru afecteaza comunicarea: când suntem stresați nu ne putem concentra foarte bine, nu ne amintim lucruri foarte bine și nu ne implicăm foarte intens.

Din aceste motive trebuie să ne controlăm nivelul de stres. Sugestiile prezentate se referă atât la dialogul tău interior, cât și la lucruri pe care ar trebui să le faci. Îți recomandăm să le testezi pe toate și să alegi metoda care funcționează cel mai bine pentru tine.

1. Ține minte că audiența nu știe dacă tu ai uitat să spui ceva din ce ti-ai propus. Îți recomandăm să lași la o parte perfecționismul și vei susține cel mai bun discurs al tău. Audiența nu știe că tu ai omis ceva, nu condiționa succesul unui descurs de redarea perfectă a tot ceea ce ai pregătit.

2. Regula 80:20 se aplică și asupra audienței. Regula 80:20 spune că 20% din efort aduce 80% din rezultat, iar restul de 80% aduce doar 20%. O altă greșeală este concentrarea efortului în încercarea de a te face plăcut de fiecare persoană din audiență. Ei oricum nu o vor face, așa că renunță la asta. Concentrează-ți efortul asupra persoanelor interesate.

3. Evită controversele. Tehnica aceasta presupune să îţi moderezi mesajul, ceea ce politicenii fac aproape tot timpul. Aşa că evită să jigneşti audienţa, păstrează o atitudine pozitivă, iar asta o să limiteze intervenţiile din public şi stresul asociat cu ele.

4. Fii pozitiv. O metoda similară celei folosite de Tony Robbins, mai exact: spune-ți că totul va fi și este perfect! Fă asta zilnic! Chiar functionează, încearcă aceasta metoda.

5. Fii atent la toate lucrurile auxiliare. O mare parte din stresul generat de vorbitul în public provine din momementele de dinainte de un discurs: faptul că esti în afara zonei de confort, fiind departe de casă, singurătatea (dacă ești un exrovertit), agolomerația (dacă ești un introvertit). Indiferent de cauza stresului, minimizează lucrurile rele si maximizează lucrurile bune care se pot întâmpla, vorbește cu organizatorul pentru a face asta.

6. Exprimă-ți emoțiile. Este esențial pentru tine, ca speaker, să îți fie ușor să lucrezi cu emoțiile tale tot timpul. Exprimă-ți emoțiile despre cum decurg lucrile și ceea ce simți în acel moment fiindcă esti un om, nu un robot. Fii pozitiv, nu îți fie frică să îți exprimi dezamăgirea, fă asta politicos și profesionist când e nevoie.

7. Oferă-le timpul tău. Organizează-ți în așa fel programul încât, dacă e nevoie, să poți să rămâi la discuții si dupa discursul tău. Un program mai liber îți va reduce nivelul de stres.

8. Controleză nivelul de stres de dinainte și de după discurs. Nivelul de adrenalină nu este ridicat doar înainte de discurs ci poate fi la fel de ridicat si la câteva ore dupa discurs. Astfel, îți va fi mai greu în momentul în care, la sfârșitul zilei, vei dori sa te pui la somn. Dezvoltă-ți obiceiuri care să te ajute să îți controlezi nivelul de stes.

9. Fă exerciții fizice în mod regular. Se recomanda să faci exerciții fizice indiferent dacă susții discursuri sau nu. Mișcarea te ajută și în acest caz!

10. Mănâncă sanatos. Deși atunci când călătorești este mai dificil să mănânci sănătos asta nu înseamna ca nu vei reuși.

11. Odihnește-te suficient. Așa cum și cercetările arată, avem nevoie de suficiente ore de somn pentru a putea fi la capacitate maximă. Deși poate vei fi tentat, nu sări peste această nevoie de bază, somnul. Odihnește-te suficient!

12. Decide pentru ce merită să îți faci griji si pentru ce nu. Atunci când nivelul de adrenalină îți este ridicat, orice se întâmplă în jurul tău îți poate ridica nivelul de stres. Apa nu e suficient de rece! Iluminarea nu este bună! Dacă știi exact care lucruri sunt importante pentru discursul tău nu te vei mai stresa cu lucruri inutile.

13. Nu reacționa. Respiră adânc și gândește-te puțin, nu reacționa emoțional imediat.

14. Detașează-te. Starea perfectă este undeva între a fi prezent și a fi detașat. În majoritatea timpului suntem îngrijorați de faptul că ideile exprimate trebuie să fie spuse perfect pentru că acestea sunt vitale. De fapt, aceste momente sunt foarte puține pe parcursul unui discurs. Învață să recunoști aceste momente pentru a putea susține mai relaxat discursul.

15. Iartă-te și iartă-i și pe cei din jurul tău. Presiunea pe care noi o punem asupra noastră, pentru a face și spune lucrurile într-un anumit mod, ne va ridica nivelul de steres. Uită de perfecționism, cu toții suntem oameni și mai greșim.

Articol scris de: Sergiu Andreca

Sursa: http://www.forbes.com/sites/nickmorgan/2014/05/29/how-speakers-can-minimize-their-stress/

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: