ToastMasters Cluj si creionul cu radiera in varf

Intr-un colt de Cluj care pare rupt dintr-o legenda* s-au strans intr-o seara de luni cativa tineri cu idei si dorinte mari: sa fie mai buni in ale oratoriei deocamdata. Si nu oricum. Ci unii cu ajutorul celorlarti!

Daca ar fi sa ne descriem in cateva cuvinte… suntem colorati, cu personalitate, cu ocupatii din cele mai diverse – programatori, traineri, masteranzi sau studenti, profesori s.a. – si cu stiluri din ce in ce mai distincte de comunicare. Pe toti ne reuneste motivatia de a face o schimbare in bine la noi insine – oricare ar fi obiectivul nostru, lucram impreuna. Pentru emotii, pentru dictie, pentru accent, pentru o privire mai increzatoare sau pentru o voce mai convingatoare, ne adunam cu o rigoare desprinsa dintr-un peisaj scolaresc, ca sa tinem sedintele de ToastMasters.

Intalniri in fiecare luni de la ora 20:00 la Facultatea de Stiinte Politice
Str. G-ral Traian Mosoiu nr. 71, etajul 2, sala 2/2, Cluj-Napoca.

Ce inseamna aceste sedinte?

In primul rand un pretext de a iesi din mediul nostru de confort. Un exercitiu cu inclinatii usor pedante, cu reguli bine stabilite, pentru toti participantii, fie ei vorbitori, evaluatori, gramaticieni, numaratrori de “a”-uri sau alte carje verbale, timer-i sau actori din sectiunea table topics. Aici, ei afla ceva nou despre ei si felul propriu de a comunica, primesc feedback de la toata pleiada de evaluatori care literalmente stau cu ochii si urechile pe ei.

Mai inseamna si cunostinte noi, legaturi profesionale foarte interesante, oportunitati de cunoastere si dezvoltare in afara serviciului sau facultatii.

Prieteni dragi cu care stam la povesti dupa sedinte, zambete si momente de destindere.

De ce ne ocupam saptamana de lucru cu inca o ora de ToastMasters?

Pentru ca ne place. Pentru ca e un loc unde exersezi gratuit comunicarea cu ceilalti si abilitatile de lider pe care le ai. Pentru ca daca gresesti esti aplaudat si mai tare. Pentru ca avem incredere in puterea propriei vointe si, mai mult decat atat, pentru ca acolo suntem deschisi unul cu celalalt.

Cine sunt cei care iti vorbesc din priviri?

Tineri care ti se vor adresa si vor astepta sa li te adresezi intotdeauna dupa numele mic. Care te asteapta sa vii in fata, care te privesc in detaliu, te asculta activ si iau notite. De ce?

Ca sa te picteze la sfarsit intr-o schita din carbune moale, foarte fin si fidel. Fidel cu modelul dar si prietenos cu el. De fapt, cred ca lucrul cel mai frumos si mai atractiv la ToastMasters in general, nu doar la ToastMasters Cluj, este faptul ca, metaforic vorbind in continuare, evaluatorii scriu doar cu creioane cu carbune moale si cu radiera in varf . Nici un vorbitor, nici o prezentare, nici un discurs nu trebuie sa ramana cum a fost desenat initial. Desenul este menit sa se schimbe, este o schita, sta sub semnul provizoratului si deja din felul in care scriem cu carbunele moale cu radiera in varf – foarte usor, cu linii delicate, dar precise – lasam loc de stersaturi, corecturi, adaugiri, indreptari si ingrosari.

Iar la sfarsit, nu ne mai ramane decat sa adaugam culoare.

*Expozitia noastra de experiente ToastMasters este deschisa in fiecare luni de la ora 20:00 la Facultatea de Stiinte Politice, Str. G-ral Traian Mosoiu nr. 71, etajul 2, sala 2/2, luj-Napoca, sau non-stop pe ToastmastersCluj@yahoogroups.com. Va asteptam cu drag!

Un articol de Ana-Loredana Pascaru, VP Education.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: