De ce Youth Leadership Program (YLP)?
Întâmplarea a făcut ca prin intermediul Toastmasters să susțin câteva sesiuni de training pentru studenți, și-am fost surprinsă de interesul crescut pentru comunicare. Tinerii, deși bine pregătiți din punct de vedere tehnic, întâmpinau dificultăți în a-și exprima punctul de vedere, în a se face auziți sau în a se încadra în timpul alocat.
Ulterior, într-o discutie pe fugă, în pauza de masă, cu președintele Toastmasters Cluj de la momentul respectiv, Radu Ilieș, am aflat că la nivel internațional, Toastmasters organizează Youth Leadership, un curs informal, dedicat tinerilor sub 18 ani care doresc să își dezvolte abilitățile de comunicare și de leadership prin exerciții practice. Am decis împreună că trebuie să-l punem în practică și la Cluj.
Cum s-a desfășurat?
Mai întâi, a trebuit să găsim un grup de participanți entuziaști. Bălceșteancă fiind, atenția mea a fost îndreptată spre Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, în cadrul căruia am găsit susținere din partea profesorilor. Cu ajutorul d-lui profesor Radu Chețianu, am găsit liceeni interesați de proiectul nostru, dar și o locație pentru întâlniri, mai exact laboratorul de fizică al liceului.
Proiectul a cuprins 8 module pe parcursul cărora tinerii au început să își învingă timiditatea și să își depășească teama de a vorbi în public, devenind mai pregătiți pentru a înfrunta provocările vieții de adult.
Programul a fost gândit ca un workshop de 8 întâlniri (sau module), fără teorie, bazat exclusiv pe exersarea abilităților de comunicare. Astfel, liceenii au susținut discursuri cu teme alese de ei, dar de interes general (de exemplu de ce înclină spre o carieră în IT, avocatură sau medicină) sau despre mentori descoperiți în cărțile pe care le-au citit (Elon Musk, Hillary Clinton, Steve Jobs). Au improvizat individual cum ar răspunde la întrebările dintr-un interviu sau au creat povești de grup. Au evaluat prietenos și pozitiv folosind exprimări a la Toastmasters „Am observat că…” „Mi-a plăcut când…” „Îți sugerez să…”. Au dezbătut cu pasiune teme precum „Cu sau fără note în catalog” sau “ar trebui să fim cu toții vegetarieni”.
Pentru a ne asigura că în cadrul activităților participanții primesc feedback constant și constructiv, ni s-au alăturat din partea Toastmasters, Nausica Petrescu și Adrian Sălășan.
Ca rezultat, nu ne-am propus ca elevii să devină experți în comunicare, ci pur și simplu, să le dăm aripi tinerilor cu potențial care pot să fie mai buni în ceea ce fac, comunicând mai ușor și mai clar.
Cum l-au văzut participanții?
”Legăturile dintre oameni se bazează pe un instrument foarte important, cuvântul. Prin participarea la Youth Leadership Program am dorit să învăț să comunic eficient.”-ne-a spus Ioana Sabău, elevă în clasa a XI-a.
“YLP este genul de proiect la care te duci cu plăcere, la care după fiecare întâlnire simți că ai învățat ceva nou despre tine și despre ceilalți. Luând parte la acest proiect poți scăpa de frica că ceea ce ai de spus nu e destul de relevant deoarece ai ocazia să descoperi în tine o persoana creativă, încrezătoare în ideile ei și pregătită să le comunice celorlalți.”,a adăugat Ioana.
Întrebat fiind ce i-a plăcut cel mai mult la proiect, Tudor Tișe ne-a mărturisit: “faptul că partea teoretică a fost combinată cu multe exerciții care ne scoteau din zona de confort și ne ajutau să ne dezvoltăm rapid. De asemenea instructorii au fost foarte înțelegători oferindu-ne suportul în orice moment.”
Dan Bele își aduce aminte de ultimul discurs susținut în cadrul proiectului: “Atunci realizasem ce evoluție am avut…de la momentul când îmi tremura vocea, la a ține un discurs în fața unei săli cu mulți oameni.”
Dragoș Font spune că i-a plăcut cel mai mult faptul că prin acest proiect a reușit să își dezvolte abilitatea de a ține un discurs improvizat, lucru care l-a ajutat sa fie mai flexibil în timpul unui discurs pregătit, chiar și în situația în care ar uita o parte din el.
Sânziana Jucan spune că le-ar recomanda altor liceeni Youth Leadership Program, pentru că “este un proiect de neratat, o ocazie unică atât pentru cei cu o frică imensă de vorbit în public, cât și pentru cei care vor să își perfecționeze structura discursului, limbajul corporal, etc“.
Andrei Muntean a adăugat: ”YLP oferă un loc sigur în care pot să fie ei înșiși, să își dezvolte personalitatea și felul în care se exprimă în prezența unui public fără teama că acesta îi va judeca.”
Întrebați cum ar descrie proiectul într-un singur cuvânt, participanții au răspuns:
Evoluție, Siguranță, Dezvoltare, Ingeniozitate.
Ce urmează?
Pentru noi, coordonatorii, acest prim Youth Leadership clujean a însemnat nu doar bucuria unui proiect încheiat, ci și recunoștința față de grupul entuziast și implicat de elevi participanți. Ei sunt cei care ne-au dat imboldul de a continua.
Așadar, din toamnă, ne dorim să organizăm din nou proiectul, cu orizonturi lărgite, cu mai mulți participanți și poate în mai multe licee clujene.